Дмитро Жигунов

DmytoZHYGUNOVДоктор технічних наук, професор, завідувач кафедри

Теми дисертацій: «Розробка наукових основ і методів підвищення якості та розширення асортименту готової продукції на борошномельних заводах» (2013); Розробка технології виробництва зародкового продукту із зерна пшениці (2001).

Коло наукових інтересів: Систематизація та класифікація зерна, готової продукції та технологічних процесів в зернопереробній галузі. Науково-технічне обґрунтування технології виробництва борошна та борошняних сумішей спеціального призначення із заданими показниками якості. Розробка наукових основ і методів підвищення якості та розширення асортименту готової продукції цільового призначення на борошномельних заводах. Оцінка та експертиза сировини та готової продукції борошномельних і круп’яних заводів.

Розробки: «Розробка специфікацій сортового пшеничного борошна спеціального призначення»; «Виробництво сортового пшеничного борошна спеціального призначення»; «Виробництво цільнозмеленого пшеничного, спельтового та житнього борошна»; «Виробництво безглютенових продуктів (муки, крупи та пластівців)»; «Виробництво продуктів швидкого приготування (екструдованих каш, зернових хлібців) з використанням вологих видів сировини»; «Виробництво борошняних сумішей функціонального призначення»; «Виробництво борошняних сумішей функціонального призначення»; «Виробництво зернових продуктів із пігментованого зерна»; «Рециклінг побічних відходів борошномельних та круп’яних заводів».

Дослідницькі програми: «UkraineMillingGrain»; «UkraineFlour»; «UkraineRyeFlour» (2019- 2022); «Дослідження показників якості зерна та борошна» (2018); «Розробка режимів комплексної переробки нових сортів пшениці підвищеної біологічної цінності на зернові продукти, комбікорми та біопаливо» (2017-2018); «Розробка технічних рекомендацій для коригування хлібопекарських властивостей борошна» (2017); «Дослідження режимів воднотеплової обробки зерна» (2017); «Розробка комплексних технологій виробництва зернових продуктів та комбікормів функціонального призначення з нетрадиційної сировини» (2015-2016); «Дослідження різних методів визначення кількості та якості клейковини» (2015); «Розробка технології переробки нетрадиційної сировини у круп’яні продукти» (2013- 2014)»; «Розробка науково-технічних основ розширення асортименту борошна із застосуванням енергозберігаючих методів підготовки та розмелювання зерна» (2011-2012); «Bioactive compounds in traditional food products – SICA (Black Sea Region)» (2009-2012).

Мультимедійні курси лекцій: «Науково-практичні основи технології зернових продуктів»; «Технологія мукомельного виробництва»; «Проектування зернопереробних підприємств з основами САПР»; «Технологічний інжиніринг підприємств галузі»; «Методологія наукової творчості та дослідницька робота»; «Методи наукових досліджень»; «Наукові основи розробки і удосконалення технологій борошномельно-круп’яних виробництв».

Відомості про стажування: ТОВ «ОЛИС», м. Одеса (2020); ДДТУ ім. П.О. Сухого (2019), Мінськ; ГС «Борошномели України», м. Миколаїв (2019); Мюленхемі, Шопен, м. Гамбург, м. Париж (2019); ГС «Борошномели України», м. Київ (2018); АТУ, м. Алмати (2018); ПАТ «Миронівський Хлібопродукт», м. Миронівка (2017); ISF, м. Затока (2016); ДП «Агмінтест», м. Одеса (2012); ПАТ «Луганськмлин», м. Луганськ (2011); СГІ НЦНС, м. Одеса (2009).

 

e-mail: dimius75@gmail.com; dmytro.zhygunov@gmail.com

Scopus ID: 55820666600

ORCID: 0000-0001-9435-2266 4

Researcher ID: D-1372-2015

Google Scholar