Закінчила Одеську державну академію харчових технологій в 1995 р. та здобула кваліфікацію інженер-технолог за спеціальністю «Технологія зберігання і переробки плодів та овочів».
З 1995 по 1999 рр. навчалася в аспірантурі та захистила дисертацію на тему: «Розробка технології консервованих харчових продуктів із нуту».
В 1999 р. була обрана на посаду голови профспілки студентів ОНАХТ і виконувала ці обов’язки по сумісництву до 2005 р.
З 1999 по 2006 рр. займала посаду асистента, з 2006 р. – доцента на кафедрі технології вина та енології ОНАХТ, з 2019 р. – доцента на кафедрі технології вина та сенсорного аналізу ОНТУ.
З 2023 р. – доцент кафедри Технології зернових продуктів, хліба і кондитерських виробів.
На кафедрі викладає наступні навчальні дисципліни: «Теоретичні основи харчових технологій», «Технології харчових виробництв: технології переробки зерна», «Науково-дослідна робота студентів», керівництво кваліфікаційними роботами бакалаврів і магістрів, керівництво науково-дослідною практикою.
Підвищення кваліфікації
- Інститут підвищення кваліфікації ОНАХТ у «Школі педагогічної майстерності», 2015.
- Науково-методичний вебінар ГО «ІППО» на тему: «Нові технології при переході від дистанційного до очного навчання», Київ, сертифікат № 813965799111, 26-27.03.2021.
- Цикл навчальних вебінарів з наукометрії «Головні метрики сучасної науки. Scopus та Web of Science», проведений компанією «Наукові публікації – Publ. Science (10 год.), Київ, сертифікат № АА 1310/12.02.2021.
- Підвищення кваліфікації за темою: «Створення інтерактивного контенту. Презентації, інтерактивні інструменти», ГО «Платформа освіти», Київ, сертифікат № 4921518113261/16.10.2021.
- ТОВ “РАМАН”, пивоварня ресторану «Люстдорф», тема стажування: «Впровадження dry hopping в технологію американського Pale Ale», Одеса, 28.10.2021. – 28.02.2022 р.
- Вебінар «Профіль установи: створення, корегування, використання», Clarivate: Київ, 10.05.22.
- Вебінар «Можливості аналітичного інструменту InCites для науковця та адміністратора», Clarivate: Київ, 12.05.22.
- Всеукраїнський тренінг «Мотиваційний лист для успішного вступу до закладу вищої освіти. Впровадження мультипредметного тесту замість ЗНО»// конференція «Особливості освітнього процесу під час воєнного стану», ГО «ІППО», м. Київ, сертифікат № 6272112661823455V/11-12.06.2022 р.
- Вебінар «Командний коучинг як інструмент збільшення продуктивності учасників освітнього процесу»// ГО «Платформа», м. Київ, сертифікат №642941181583958166 – 11.08.2023 р.
Коло наукових інтересів: технологічні аспекти використання нетрадиційної зернобобової сировини в харчових технологіях; волого-теплова обробка зернових культур; отримання солоду із зернової сировини з заданими технологічними властивостями; поглиблена переробка зерна.
Публікації: Є автором 260 наукових публікацій (у тому числі 73 статті – в фахових виданнях), 2-х монографій, співавтором 3-х підручників і 1-го навчального посібника, методичних вказівок для студентів спеціальності 181 – «Харчові технології».
Учасник національних та міжнародних науково-практичних конференцій, симпозіумів, семінарів.
Актуальна діяльність:
- Член трудового колективу ОНТУhttps://ontu.edu.ua/
- Секретар Ради зі спеціальностей 181 «Харчові технології» галузі знань 18 «Виробництво та технології».
- Член конкурсної комісії загальноуніверситетського конкурсу наукових студентських робіт “Історія мого університету”.
- Керівник наукового студентського гуртка «Глибока переробка зерна».
- Куратор академічної групи на кафедрі ТЗПХіКВ.
- Відповідальна за науково-методичну роботу кафедри ТЗПХіКВ.
Нагороджена грамотами ректорів НУХТ і Пловдівського університету харчової промисловості, проректора і декана ОНТУ.
e–mail: ivmelnik@ukr.net
https://orcid.org/0000-0003-1292-078X
https://scholar.google.com.ua/citations?user=F6rN6W4AAAAJ&hl=uk&oi=sra