З метою підвищення ефективності навчання для навчання здобувачів ОП залучаються професіонали-практики, фахівці в зернопереробній, хлібопекарській, кондитерській, макаронній та харчоконцентратній галузі.
Залучення досвіду виробничників, наукового, виробничого потенціалу підприємств і установ, сприяє забезпеченню високої якості навчання, підвищенню конкурентоспроможності випускників та зміцненню зв’язків із галузями.
ОНТУ і випускова кафедра тісно співпрацюють з роботодавцями і залучають їх до організації та реалізації освітнього процесу в онлайн і офлайн форматах, зокрема:
- проєктування і обговорення ОП та її періодичного перегляду;
- проведення виїзних лабораторних робіт на підприємствах: з ОК «Інноваційні технології хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів з КП» на Одеському хлібозаводі №4; з ОК «Теоретичні та практичні проблеми хлібопекарської, кондитерської, макаронної та харчоконцентратної галузей» у шоколадному цеху «HEALTHY CHOICE»; з ОК «Контроль якості, безпека та екологія в галузі (HACCP I GMP)» на ТОВ «Котенка Україна Лімітед» та ін.;
- проведення відкритих лекцій: лекція провідного технолога по розробкам в міжнародній компанії «Пуратос Україна» Тетяни Бикової; лекція стейкхолдера Богдана Паламарчука (співзасновник та директора з виробництва компанії «Ті100», співзасновник пекарні «Modern Bakery»); лекція засновника ТОВ “ОЛИС” Олександра Павловича Верещинського; лекція в.о. директора, керівника сертифікаційного напряму ТОВ МНС ГРУП Олександра Олеговича Смирнова ; лекція провідного технолога компанії ТОВ «Дельта Вілмар Україна» Ірини Драчук та ін;
- відвідування викладачами підприємств галузі: ТОВ «Рівне-борошно» та ТОВ «Хлібодар»; ТОВ «Столичний млин»; Одеський хлібозавод №4; PURATOS GROUP; ТОВ «Нове діло»;
- зустрічі з виробничниками, провідними фахівцями галузей;
- проведення наукових досліджень здобувачів (зокрема, здобувачів СВО Магістр Дашко В.О., Делі-Стоянова С.Г., Тимовська М.Р., Тішкевич О.С. та ін) та апробації їх результатів у виробничих умовах;
- проведення майстер-класів, тренінгів («Мої таланти – в мою професію», “7 кроків до успіху”) та ін;
- інші заходи, організовані роботодавцями: екскурсії, благодійні заходи, освітньо-кар’єрні заходи-змагання та ін;
- надання баз для проходження здобувачами ознайомчих, технологічних, переддипломних, виробничих, дослідницьких практик.
- залучення роботодавців до підсумкового кваліфікаційного оцінювання – участь у роботі екзаменаційних комісій з атестації здобувачів вищої освіти і рецензуванні кваліфікаційних робіт;
- організація стажування науково-педагогічних працівників на провідних підприємствах;
- обговорення зі стейкхолдерами актуальних проблем, на які потрібно спрямувати дослідження здобувачів, напрямки тематик кваліфікаційних робіт на потребу бізнесу;
Напрями співпраці зі стейкхолдерами, спрямовані на забезпечення якісної підготовки затребуваних на ринку праці здобувачів, відображені у договорах про співробітництво з ТОВ «Одеський хлібозавод №4», ТОВ «Нове діло», ТОВ «Пуратос Україна», Державним підприємством «Куліндорівський комбінат хлібопродуктів», ТОВ «НВО «Фільберт»» та ін.
Двічі на рік в ОНТУ проходить Ярмарок вакансій, якій організовує Центр сприяння працевлаштуванню студентів і випускників (http://foodprofi.ontu.edu.ua/uk/), що покращує комунікацію з роботодавцями, інформованість здобувачів щодо вимог і тенденцій на ринку праці. Центр співпрацює з компаніями, які є базами практик здобувачів (ТОВ «ОДЕСЬКИЙ ХЛІБОЗАВОД №4», ТОВ «ПУРАТОС УКРАЇНА», ТОВ “ДЕЛЬТА ВІЛМАР УКРАЇНА”, ПРАТ “ЄННІ ФУДЗ”, ПП ВТК «ЛУКАС», ТОВ «ШИРЯЄВО ХЛІБ», ТОВ «КОТЕНКА УКРАЇНА ЛІМІТЕД», ТОВ «МИКОЛАЇВСЬКИЙ ХЛІБОЗАВОД №1» та ін.).
Відвідування викладачами підприємств галузі:
ТОВ «Рівне-борошно» та ТОВ «Хлібодар»;