Участь у Міжнародних науково-практичних конференціях, організованих НУХТ

23 та 24 вересня 2025 року викладачі кафедри взяли участь у Міжнародних науково-практичних конференціях «Інноваційні технології у хлібопекарському виробництві» та «Здобутки та перспективи розвитку кондитерської галузі», організованих Національним університетом харчових технологій (м. Київ). Захід відбувся в онлайн-форматі та зібрав широке коло науковців, викладачів, здобувачів вищої освіти і виробничників.

На початку конференцій Президент Всеукраїнських асоціацій пекарів Олександр ТАРАНЕНКО та Президент асоціації «Укркондпром» Олександр БАЛДИНЮК ознайомили присутніх з сучасним станом цих стратегічно важливих для забезпечення продовольчої безпеки, здоров’я населення та економічної стабільності країни галузей!

У рамках цих конференцій особлива увага приділялася інноваціям та підвищенню якості хлібопекарської і кондитерської продукції, створенню виробів оздоровчого та спеціального призначення, модернізації підприємств галузей. Розглядалися наступні ключові напрямки:

Хлібопекарська галузь: сучасний стан, проблеми та перспективи; оцінювання структури хліба від сенсорного аналізу до методів машинного зору; використання натуральних та спонтанних заквасок у технологіях пшеничних і житньо-пшеничних хлібів, при виробництві оздоровчих і дієтичних хлібобулочних виробів; інноваційне технологічне обладнання для хлібопекарських підприємств та ін.

Кондитерська галузь: сучасні виклики та перспективи; використання оптичного сортування інгредієнтів у кондитерському та хлібопекарському виробництві; застосування ІЧ-Фур’є спектроскопії для аналітики та розвитку галузі; технологічні аспекти переробки зворотних відходів у виробництві помадних цукерок; потенціал багатофункціональних рослинних паст у технологіях мармеладно-пастильних виробів; використання низькоглікемічних цукрів і цукрозамінників; стратегічна роль амаранту в харчуванні та перспективи створення кондитерських виробів з його використанням; дослідження якості жорнового цільнозернового борошна для борошняних кондитерських виробів тощо.

Науковці нашої кафедри також поділилися своїми досягненнями і наробками.

Доповідь завідувача кафедри Дмитра Олександровича Жигунова за темою «Сучасні тренди у формуванні якості зерна пшениці та пшеничного борошна» стосувалася сучасного стану, проблемам та напрямкам покращення якості основної сировини хлібопекарської галузі – пшеничного борошна.

Доцент Макарова Ольга Василівна у своїй доповіді «Основні аспекти виробництва борошняних виробів для раціонального використання зернових ресурсів» навела основні положення щодо розробки нових видів борошняних виробів з використанням широкого спектру борошна з продуктів переробки зернових і олійних культур, обґрунтування вибору груп продукції для використання борошна пшеничного цільового призначення, цільнозернового та альтернативних видів борошняної сировини залежно від їх технологічних властивостей і виду тістових мас.

Ці конференції відіграли важливу роль як майданчик для обміну досвідом та обговорення ключових викликів і перспектив розвитку вітчизняної хлібопекарської та кондитерської промисловості, налагодження тісної співпраці між виробничниками і науковцями.

Участь викладачів кафедри у таких заходах сприяє обміну науковим і практичним досвідом, формуванню нових напрямів співпраці з колегами та інтегруванню сучасних наукових досягнень та трендів галузей у навчальний процес.

53821767806868502255382176780686850247

5382176780686850259