Результати наукових робіт здобувачів представлені на численних науково-практичних конференціях різного рівня, а також на національних та міжнародних конференціях, по праву займають призові місця, здобувають дипломи, грамоти та інші нагороди.
Здобувачі напряму «Харчові технології» освітніх програм «Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів» та “Технології зберігання і переробки зерна” приймають активну участь в розробці держбюджетних тем, які виконуються на кафедрі, патентній діяльності, у роботі наукових гуртків тощо.
Напрямками наукової роботи здобувачів кафедри, діяльності наукових гуртків є:
– оптимізація механізмів біотехнологічного регулювання функціонально-технологічних властивостей сировини та багатокомпонентних харчових дисперсних систем;
– створення концепції комплексного формування технологічно сумісних композицій з нетрадиційної й основної сировини в технології виробництва хлібопродуктів та кондитерських виробів з різними структурно-реологічними характеристиками для коректування їх функціональних та споживчих властивостей;
– створення інноваційних технологій виробництва якісно нових видів борошняної та кондитерської продукції з направленою зміною хімічного складу відповідно до фізіологічних норм харчування для окремих груп населення;
– обґрунтування технологій виробництва зернових продуктів з традиційної та нетрадиційної зернової сировини;
– удосконалення та впровадження сучасних методів оцінки якості зерна та борошна на борошномельних та хлібопекарських підприємствах.
На кафедрі, відповідно до напрямів та змісту наукової діяльності, проводиться робота 6 наукових гуртків за такою тематикою:
− «Функціональні продукти – запорука здоров’я нації» – наукові керівники д.т.н. Коркач Г.В., к.т.н., доц. Макарова О.В. к.т.н., доц. Солоницька І.В., к.т.н., доц. Гордієнко Л.В.;
−«Новітні круп’яні продукти з нетрадиційної сировини» – наукові керівники к.т.н. Кустов І.О., к.т.н., доц. Чумаченко Ю.Д., к.т.н., ст. викл. Ковальова В.П;
−«Управління якістю зерна та борошна» – наукові керівники к.т.н., доц. Волошенко О.С., к.т.н., доц. Хоренжий Н.В., ас., к.т.н. Маренченко О.І.;
−«Історія розвитку та інноваційні технології хлібопекарського та кондитерського виробництва» – наукові керівники к.т.н., доц. Котузаки О.М., к.т.н., доц. Хвостенко К.В., к.т.н., доц. Павловський С.М.;
−«Глибока переробка зерна» – наукові керівники д.т.н., проф. Жигунов Д.О., д.т.н. Верещинський О.П., к.т.н., доц. Мельник І.В.;
−«Гурток технолога-початківця «Лабораторія смаку» – наукові керівники. к.т.н., к.т.н., доц. Толстих В.Ю., зав. лаб. Чабан А.Б.
в рамках роботи якого викладачами кафедри та учасниками гуртку заплановані майстеркласи, які поєднуються з профорієнтаційною роботою, для учнів коледжів і шкіл міста.
Звіт про роботу гуртків за 2022-23 н.р.
Звіт про роботу гуртків за 2023-24 н.р.
У лютому 2024 року на кафедрі в рамках ОПП “Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів” започатковано проєкт Craft Taste Lab, який передбачає синергію науки, бізнесу, навчання, допомогає молоді зорієнтуватися у сучасному світі швидких змін та сприяє більш усвідомленому вибору професії
13 жовтня 2024р. на кафедрі ТЗПХ і КВ в рамках роботи наукових гуртків відбулася зустріч зі студентами 2-го курсу ОТФК ОНТУ. Студенти ознайомилися з аудиторіями та роботою сучасного обладнання для хлібопекарського, макаронного, кондитерського виробництв, яке знаходиться на кафедрі. Також запрошені гості приймали участь майстер-класі, на якому виготовляли пісочне печиво на різних видах борошна (пшеничне, гречане з зеленої гречки та термічно обробленої). В кінці зустрічі студенти визначили органолептичні показники виготовлених виробів та провели порівняльну характеристику між ними.
Студентами у співавторстві з викладачами отримано патенти України на винахід і корисну модель.
- 1. Спосіб приготування цукерок «Турботливі»: пат. на винахід 124721 Україна: МПК A23G 3/34 (2006.01), / К.Г. Іоргачова, Г.В. Коркач, В.А. Подрушняк; власник ОНАХТ. № a202003806; заявл. 24.06.2020; опубл. 03.11.2021, бюл. № 44/2021
- 2. Пат. № 117852 UA МПК A21D 13/02, A21D 2/36 Композиція інгредієнтів для приготування булочок з пшеничного борошна / Лебеденко Т.Є., Соколова Н.Ю., Колесник М.І., Гергель О.Г., Корінь О.В.; заявник – Одеська національна академія харчових технологій. – № u201700938; заявл. 02.02.2017; опубл. 10.07.2017, Бюл. № 13. – 3 с.
- 3. Пат. № 117940 UA МПК A21D 8/06 (2006.01) Композиція інгредієнтів для приготування булочок з пшеничного борошна. Лебеденко Т.Є., Соколова Н.Ю., Крачковська Я.В., Лизак В.В., Райчева А.І.; заявник – Одеська національна академія харчових технологій. – № u2017 01611; заявл. 20.02.2017; опубл. 10.07.2017, Бюл. № 13. – 3 с.
- 4. Пат. № 118203 UA МПК A21D 2/08 (2006.01) A21D 2/36 (2006.01) A21D 13/46 (2017.01) Композиція інгредієнтів для при-готування сухарів із пшеничного борошна. Лебеденко Т.Є., Соколова Н.Ю., Лизак В.В., Крачковська Я.В., Райчева А.І. – Одеська національна академія харчових технологій. – № u201701642; заявл. 20.02.2017; опубл. 25.07.2017, Бюл. № 14. – 3 с.
- 5. Пат. № 118135 UA МПК A21D 13/02 (2006.01) A21D 2/36 (2006.01) Композиція інгредієнтів для приготування сухарів з пшеничного борошна. Лебеденко Т.Є., Соколова Н.Ю, Колесник М.І., Кравчинська Ю.М., Гілка О.О. – Одеська національна академія харчових технологій. – № u201700943; заявл. 02.02.2017; опубл. 25.07.2017, Бюл. № 14. – 3 с.
- 6. Пат. на корисну модель № 118170 Укра-їна, МПК A21D13/00. Композиція інгредієнтів для виробництва кексів на дріжджах [Текст] / К.Г. Іоргачова, О.В. Макарова, Н.М. Тортіка, Т.Т. Муринка; власник Одес. нац. акад. харч. технологій. – №. u201701302; Заявл. 13.02.2017; опубл. 25.07.2017. Бюл. № 14. – 4 с.
- 7. Пат. на корисну модель № 118219 Україна, МПК A21D 10/04 (2006.01), A21D 13/45 (2017.01), A21D 13/06 (2017.01). Композиція інгредієнтів для виробництва цукрових вафель [Текст] / К.Г. Іоргачова, О.В. Макарова, К.В. Хвостенко, А.С. Фатєєва, О.І. Шарко; власник Одес. нац. акад. харч. технологій. – №. u201701907; Заявл. 27.02.2017; опубл. 25.07.2017. Бюл. № 14. – 4 с.
- Пат. на корисну модель № 113694 Україна, МПК A21D 8/02 (2006.01), A21D 2/36 (2006.01). Спосіб виробництва хлібо-булочних виробів [Текст] / І.В. Солоницька, Г.Ф. Пшенишнюк, Н.С. Ткаченко; власник Одес. нац. акад. харч. технологій. – №. u201608213; Заявл. 25.07.2016; опубл. 10.02.2017. Бюл. № 3. – 4 с.
- Пат. на корисну модель № 118708 Укра-їна, МПК А21D 13/36 (2017.01), A23G 3/40 (2006.01), A23L 33/135 (2016.01). Композиція інгредієнтів для виробництва жирової начинки для вафель [Текст] / Г.В. Коркач,Ю.Р. Кушнір, Б.В. Паламарчук; власник Одес. нац. акад. харч. технологій. – №. u 201701335; Заявл. 13.02.2017; опубл. 28.08.2017. Бюл. № 16. – 4 с.
- Пат. на корисну модель 108500 Украї-на, A21D 13/00 Композиція інгредієнтів для приготування бісквітно-збивного печи-ва [Текст] / Котузаки О. М., Коваль А.О., Лейбак У.М., Гончарук К.В., заявник та патентовласник Одес. нац. акад. харч. тех-нологій. – № u 201512075; заявл. 07.12.2015; опубл. 25.07.2016. Бюл. № 14.
- 11. Пат. на корисну модель № 121973 Україна, МПК (2017.01), A21D 2/00, A21D 13/00, A23G 3/42 (2006.01). Композиція інгредієнтів для виробництва м’яких ва-фель [Текст] / К.Г. Іоргачова, О.В. Макарова, К.В. Хвостенко,А.С. Фатєєва, В.О. Хаванов; власник Одес. нац. акад. харч. технологій. – №. u201706003; заявл. 15.06.2017; опубл. 26.12.2017, Бюл. №24. -4с.;
- 1 Пат. на корисну модель № 127526 Ук-раїна, A23G 3/36 (2006.01), A21D 13/06 (2017.01) Композиція інгредієнтів для виробництва кексів [Текст] / К.Г. Іоргачова, О.В. Макарова, Н.М. Тортіка, О.М.Котузаки, Ю.В. Ніколаєва; власник Одес. нац. акад. харч. технологій. – №. u201801435; заявл. 14.02.2018; опубл. 10.08.2018, Бюл. №15. -3с.
- 1 Пат. на корисну модель №. 128626 Ук-раїна, МПК A23G 3/00 Композиція інгредієнтів для виробництва зефіру [Текст] / К.Г Іоргачова, К.В Аветісян, Загородня В.В; власник Одес. нац. акад. харч. технологій. – № u201804261; заявл. 18.04.2018; опубл. 25.09.2018, бюл. № 18 – 3 с.
- 1 Пат. на корисну модель №. 129177 Ук-раїна, МПК A21D 13/062 (2017.01) Композиція інгредієнтів для виробництва жирової начинки для вафель [Текст] / Г.В. Коркач, Б.В. Паламарчук, Л.С. Дубасова; власник Одес. нац. акад. харч. технологій. – № u201803905; заявл. 11.04.2018; опубл. 25.10.2018, бюл. № 20 – 3 с.
- 1 Пат. на корисну модель №. 129178 Ук-раїна, МПК A21D 13/062 (2017.01) Композиція інгредієнтів для виробництва жирової начинки для вафель [Текст] / Г.В. Коркач, Б.В. Паламарчук, Л.С. Дубасова; власник Одес. нац. акад. харч. технологій. – № u201803906; заявл. 11.04.2018; опубл. 25.10.2018, бюл. № 20 – 3 с.
- 1 Пат. на корисну модель №. 129222 Ук-раїна, МПК A21D 15/02 (2006.01), A21D 13/02 (2006.01) Композиція інгредієнтів для виробництва заморожених хлібних напівфабрикатів [Текст] / І.В. Солоницька, О.О. Петькова; власник Одес. нац. акад. харч. технологій. – № u201804250; заявл. 18.04.2018; опубл. 25.10.2018, бюл. № 20 – 2 с.
- 17. Пат. на кор. модель 134499 Україна, МПК (2006) A21D 13/00 Композиція інгредієнтів для приготування виробів пониженої вологості «Солодкий хрум». Соколова Н. Ю., Головняк В. О., Алейнікова С. О., Сімонова А. О. заявник – Одеська національна академія харчових технологій. – № u 201810926; заявл. 05.11.2018; опубл. 27.05.19, Бюл. № 10. – 5 с.
- 18. Пат. на кор. модель 132792 Україна, МПК A21D 13/02 (2006.01) A21D 13/04 (2017.01) A21D 13/06 (2017.01) Композиція інгредієнтів для приготування виробів пониженої вологості «Хрустка насолода» з борошном сочевиці. Соколова Н.Ю., Головняк В.О. заявник – Одеська національна академія харчових технологій. – № u201700943; заявл. 02.10.2018; опубл. 11.03.2019, Бюл. № 5. – 5 с.
- 19. Патент на корисну модель № 135736 Україна МПК А23G 3|34 (2006/01) A23L 33/00, Композиція інгредієнтів для ви-робництва помадних цукерок з пребіо-тиком/ Миргородська Л.С., Коркач Г.В ; власник Одес. нац. акад. харч. техноло-гій. –№ u 2019 01658, заявл. 18.02.2019; опубл. 10,07.2019, Бюл. № 13.
- 20. Пат. на корисну модель 136308 Україна, A23G 3/36 (2006.01) Композиція ін-гредієнтів для приготування кексів / Іоргачова К.Г., Макарова О.В., Котуза-ки О.М., Зантарая С.О., заявник та патентовласник Одес. нац. акад. харч. технологій. – № u201902344; заявл. 11.03.2019; опубл. 12.08.2019. Бюл. № 15.
- 21. Пат. на корисну модель №135628 Україна МПК A21D 13/00 (2006) Ком-позиція інгредієнтів для приготування хлібобулочних виробів лікувально-профілактичного призначення /І.В. Солоницька, К.В. Савенко, заявник та патентовласник Одес. нац. акад. харч. технологій. – № u201900917; заявл. 29.01.2019; опубл. 10.07.2019. Бюл. № 13.
- 2 Пат. на корисну модель № 141835 Україна, МПК (2006), A21D 13/00. Ком-позиція інгредієнтів для виробництва вафельних листів [Текст] / К.Г. Іоргачова, О.В. Макарова, К.В. Хвостенко, А.С. Фатєєва, Г.С. Нєнова; власник Одес. нац. акад. харч. технологій. – №. u 201910871; Заявл. 04.11.2019; опубл. 27.04.2020. Бюл. № 8. – 5 с.
- 23. Пат. на корисну модель № 143348 Україна, МПК, A21D 13/45 (2017.01), A21D 13/02 (2006.01). Композиція інг-редієнтів для виробництва м’яких ва-фель [Текст] / К.Г. Іоргачова, О.В. Макарова, К.В. Хвостенко, А.С. Фатєєва, С.М. Мєдвєдь; власник Одес. нац. акад. харч. технологій. – №. u202000607; Зая-вл. 03.02.2020; опубл. 27.07.2020. Бюл. № 14. – 5 с.
- 24. Пат. на корисну модель № 148742 Ук-раїна, МПК A23G 3/36 (2006.01). Спосіб виробництва нуги «Pistachio»/ К.Г. Іоргачова, Л.В. Гордієнко, В.Ю. Толстих, Г.В. Коркач, Ю.З. Воєвудська власник Одес. нац. акад. харч. технологій. – № u202007929; заявл. 11.12.2020 опубл. 16.09.2021. Бюл. № 37.
Магістр 2 курсу Чорний Родіон працює над виконанням своєї наукової роботи «Дослідження використання борошна із тритикалє в технології борошняних кондитерських виробів». Проводяться дослідження по вивченню впливу борошна із тритикалє на зміну структурно-механічних властивостей цукрового тіста, зокрема проведення дослідів на пенетрометрі.
В рамках роботи гуртка «Функціональні продукти-запорука здоров`я нації» магістр 2 курсу Кононенко Іван проводить дослідження щодо доцільності використання нетрадиційних видів борошна, а саме борошна тефу, в технології бісквітних напівфабрикатів. Проводяться дослідження по визначення реологічних властивостей тіста на приладі Реотест та пружних властивостей напівфабрикату на пенетрометрі.
В рамках роботи гуртка «Функціональні продукти-запорука здоров`я нації» магістр 1 курсу Тимовська Мар`я проводить науково-дослідну роботу по заміні пшеничного борошна на альтернативне – борошно із фундука – в рецептурі цукрового печива. Було досліджено та встановлено масову частку фундучного борошна, стадію внесення, зміну технологічних параметрів замісу та випікання тістових заготовок з фундучним борошном. Робота продовжується.
В рамках роботи гуртка технолога-початківця «Лабораторія смаку» викладачами кафедри та учасниками гуртку систематично проводяться майстер класи, які поєднуються з профорієнтаційною роботою, для учнів коледжів, шкіл, ліцеїв міста з виготовлення різних видів хлібобулочних, кондитерських виробів:
– 17 листопада 2023 р. для учнів 9 класу Одеського ліцею “Приморський” проведено майстер-клас з виготовлення сирцевих пряників з частковою заміною пшеничного борошна на борошно зі спельти з різним видом оздоблення;
– 4 грудня 2023 р. відбувся майстер-клас “Солодкі візерунки” по виготовленню здобного печива та його оздоблення для старшокурсників Парламенту Одеської міської ради. На початку зустрічі гості були ознайомлені з теоретичними основами виготовлення випечених та оздоблювальних напівфабрикатів. Потім школярі самостійно виготовляли печиво та декорували його цукровою глазур’ю, а корзинки оздоблювали білковим кремом.
– 6 лютого 2024 р. викладачі та здобувачі 4го курсу СВО бакалавр освітньої програми “Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів” провели для школярів майстер клас по виготовленню ласощів;
– 16 лютого 2024 року проведено майстер-клас для школярів Приморського ліцею, на якому наші гості виготовляли кошики оздоблені білковим кремом, а також прикрашали пряники айсингом;
– 7 та 8 березня проведено майстер-класи для школярів ліцею 117, м. Одеса по виготовленню кейк-попсів, трендового десерту у молоді. Під час проведення майстер-класів у школярів була можливість поспілкуватися зі студентами різних курсів ОП «Технології хліба, кондитерських , макаронних виробів та харчоконцентратів» та поставити питання щодо майбутнього навчання. При спілкуванні наші студенти поділилися досвідом навчання та розповіли про дисципліни, які вивчають.
– 14 березня 2024 р. проведено майстер-клас для учнів 10-11 класів ліцеїв №15 та № 5 м. Одеси на тему: «Обирай зернові батончики правильно». Учні прийняли участь в аналізі виробництва зернових батончиків та в дегустації зразків для формування споживчого світогляду, визначили якісні та корисні властивості зернових батончиків. Спонсором майстеркласу стала компанія FLАRINO;
– 19 березня здобувачі і викладачі кафедри завітали до Одеського ліцею №7. Під час зустрічі був підписаний договір про співпрацю навчальних закладів та проведено майстер-клас для учнів 10-11 класів даного ліцею «Зернові культури України»;
– 01 травня 2024 р. напередодні Великодніх свят викладачі кафедри та студенти освітньої програми “Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів” Аліна Заплітна, Аміна Абдуллоєва, Тішкевич Олена, Анастасія Шинкарук, Максим Ющин, Світлана Вербицька та Марія Калугіна у рамках наукового гуртка, проєкту Craft Taste Lab провели майстер- клас для учнів ліцею «Надія», на якому виготовляли декор для пасочок – шоколадні гнізда з глазурованими різнокольровою шоколадною глазуррю яйцями, гілочки верби, квіточки та пасхальні кролики з маршмелоу;
– 03 червня 2024 р. проведено майстер-клас «Солодкі хмаринки» для учнів Приморського ліцею. Школярі прийняли участь у приготуванні та дегустації власноруч виготовлених виробів з піноподібної маси типу маршмеллоу. Зважаючи на складну ситуацію, керівництво науково-дослідною роботою студентів 4-го курсу та магістрами здійснюється у змішаному форматі − кураторами цього напряму є всі викладачі кафедри.
В цілому діяльність наукових гуртків кафедри «Технології зернових продуктів, хліба і кондитерських виробів» організована на високому рівні відповідно до напрямів та змісту наукової діяльності кафедри в цілому.