Катерина Хвостенко

9-e1495990266867-938x1024

Посада – доцент кафедри Технології зернових продуктів, хліба і кондитерських виробів

вчене звання – доцент кафедри технології хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів, 2019 р.

науковий ступінь – кандидат технічних наук, 2016 р.

дисертація за спеціальністю 05.18.01 – технологія хлібопекарських продуктів та харчових концентратів, на тему «Удосконалення технології борошняних кондитерських виробів на основі борошна з ваксі-пшениці».

диплом про освіту – рівень магістр, «Технологія хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів», Одеська державна академія харчових технологій, присвоєно кваліфікацію магістра, 2007 р.

Сфера наукових інтересів: наукове обґрунтування та впровадження сталого підходу при виробництві борошняних виробів з підвищеної харчовою цінністю.

Трудову діяльність розпочала на ВАТ «Одеський коровай» (2007-2009 рр.), де займала провідні інженерно-технологічні посади у виробничій лабораторії та відділі інноваційних розробок.

З 2009 р. почала роботу на кафедрі технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів інженером. В 2010 р. вступила до аспірантури ОНАХТ. У лютому 2016 року їй присуджено науковий ступінь кандидата технічних наук. Протягом 2015-2021 р. очолювала Раду молодих вчених ОНАХТ.

Доцент кафедри Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів. Проводить всі види навчального навантаження – лекції, практичні, лабораторні заняття, здійснює керівництво науково-дослідною роботою студентів, всіма видами практик, курсовим проєктуванням та здійснює керівництво кваліфікаційних робіт бакалаврів та магістрів. Викладає дисципліни «Технологія хлібопекарського виробництва з КР», (СВО «Бакалавр»); «Інноваційні технології хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів з КП» (СВО «Магістр»), за якими підготовлено навчально-методичний комплекс. Керівник наукового гуртка студентів «Історія розвитку та інноваційні технології хлібопекарського та кондитерського виробництва».

Відповідальна за міжнародну роботу на кафедрі, протягом 2020-2022 рр. була залучена до складу робочої групи міжнародного проєкту BSB 1101 «LOC-FOOD Транскордонне співробітництво та місцевий розвиток сфери виробництва сільськогосподарської продукції та традиційних продуктів харчування» в рамках програми «Black Sea Basin» 2014-2020. Протягом 2019-2021 рр. була членом журі міжнародного конкурсу студентських наукових робіт “Black Sea Science” (секція “Харчова наука і технологія”), який організовано на базі ОНТУ. У 2019 р. приймала участь у програмі міжнародної академічно мобільності Erasmus+ на базі Політехнічного університету Валенсії (Іспанія). У 2022 р. була керівником наукового проєкту студентки СВО «Бакалавр» Богачик А. по програмі Mitacs Globalink Research Internship (GRI) на базі університету Lakehead University – Orillia (Канада). З 2022 р. проходить стажування у Політехнічного університету Валенсії (Іспанія) та залучена до виконання наукового проєкту Legumax – “Development of new healthy products and sustainable legume-based fermented for the prevention of childhood overweight”. Також наразі Хвостенко К.В. є співорганізатором Наукової діаспори українських вчених в Іспанії (https://ukrdiaspora.nauka.gov.ua).

Постійно працює над підвищенням свого рівня кваліфікації, так протягом 2016-2017 рр. вона пройшла стажування у Вищій школі педагогічної майстерності ОНАХТ, приймала участь у Міжнародній навчально-тренінговій програмі «Школа молодого науковця-2017 «Освіта-Наука-Інновації», Літній академії лідерства (проект Європейського Союзу  Темпус (ELITE) «Освіта для лідерства, інтелігентності та розвитку таланту») та отримала грант на навчання у Summer School for Young Researchers on Horizon 2020 proposal preparation and Responsible Research and Innovation. Є членом організаційного комітету та спікером щорічного тренінгу ОНТУ «Оцінка хлібопекарських властивостей зерна і борошна» для спеціалістів галузі. Входить до складу Всеукраїнської асоціації пекарів.

Займається комплексним дослідженням проблеми поліпшення харчової цінності, безпечності, якості та збереженості, урізноманітнення асортименту борошняних виробів на основі борошна з нових видів пшениці. Результати розробок та запропоновані технології апробовано у промислових умовах та впроваджено на різних за потужністю підприємствах галузі, впроваджено в навчальний процес при викладанні дисциплін.

Неодноразово приймала участь в організації та виступала спікером на тренінгу «Оцінка та корегування хлібопекарськими властивостями зерна та борошна», який було організовано на базі ОНТУ для фахівців галузі. Здійснює наукове консультування на ТОВ «Одеський хлібозавод №4».

Приймає активну участь у виконанні науково-дослідної роботи кафедри. Участь у проєктах: «Наукові основи регулювання біотехнологічних процесів у борошняних системах» (№ держ. реєстрації 0112U000109), «Розробка науково-технологічних рішень для підвищення та стабілізації якості борошняних виробів при зберіганні і розширенні їх асортименту» (№ держ. реєстрації 0115U000291); госпдоговірних науково-дослідних робіт «Дослідження технологічних властивостей зразків пшеничного борошна першого сорту» (№ 13/14 від 15.10.2014); «Розробка технологічних рекомендацій для коригування хлібопекарських властивостей борошна» (№6/17 від 03.05.17 р.).

Є автором 75 наукових та навчально-методичних праць (h-індекс 2 за Scopus, h-індекс 6 за Scholar Google), 1 монографі] та 23 патентів, в тому числі за останні 5 років: 6 публікацій у Scopus та WoS, 9 тез доповідей або матеріалів конференції; 3 патентів на корисну модель; 8 навчально-методичних праць. Основні результати роботи апробовані на міжнародних, національних, вузівських наукових, науково-практичних і методичних конференціях в Україні, Польщі, Болгарії, Словаччині, Іспанії, Португалії.

Нагороди: Стипендія Кабінету Міністрів України для молодих вчених (2016-2018 рр.), почесна грамота голови Одеської обласної державної адміністрації (2017 р.), грамота Департаменту освіти і науки Одеської обласної державної адміністрації (2017 р.), диплом за 1 місце у конкурсі «Кращий інноваційний проект», який проводився Одеською міською радою у номінації «Краща соціальна інновація» (2017 р.), диплом за 1 місце у секції «Young food scientists ‒ our horizon» 8-го Центральноєвропейського конгресу з харчової науки CEFood 2016 (м. Київ, 2016 р.), диплом за перемогу у номінації «Успішний старт інноваційного проекту» у конкурсі «Кращий інноваційний проект молоді» під патронатом Одеської міської ради (2015 р.), диплом 2 ступеню за перемогу у конкурсі на звання „Кращий асистент ОНАХТ” за напрямом наукова та дослідницька робота, грамота за призове місце в міському конкурсі-конференції «Соціально-екологічні проблеми м. Одеси».

 

e-mail: epinchuk@ukr.net

ORCID: 0000-0002-0552-6576

ResearcerID: F-2714-2016

ScopusID: 57189388787

Google scholar