Ольга Макарова

6-e1495998759956-292x300

Посада – доцент кафедри Технології зернових продуктів, хліба і кондитерських виробів

вчене звання – доцент кафедри технології хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів, 2011 р.

науковий ступінь – кандидат технічних наук, 2006 р.

дисертація за спеціальністю 05.18.01 – технологія хлібопекарських продуктів та харчових концентратів, на тему «Удосконалення технології борошняних кондитерських виробів на основі композитних сумішей».

диплом про освіту – рівень спеціаліст, назва спеціальності «Технологія хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів», Одеська державна академія харчових технологій, присвоєно кваліфікацію інженера-технолога, 1997 р.

Проводить всі види навчального навантаження – лекції, практичні, лабораторні заняття, здійснює керівництво науково-дослідною роботою здобувачів вищої освіти, всіма видами практик, курсовим проєктуванням та кваліфікаційних робіт бакалаврів та магістрів.

З вересня 2016 р. по вересень 2018 р. – докторант.

Викладає освітні компоненти «Технологія макаронного виробництва», «Технологія кондитерського виробництва з КР», «Технологія хлібопекарського виробництва з КР» (СВО «Бакалавр»); «Інноваційні технології хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів з КП», «Науково-дослідна робота» (СВО «Магістр»); також викладала освітні компоненти «Спеціальні технології хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів», «Теоретичні та практичні проблеми в технологіях галузі» (СВО «Магістр»); “Наукові основи розробки і удосконалення харчових технологій” (за спеціалізацією Технологія хлібопекарських продуктів, кондитерських виробів та харчових концентратів); «Новітні технології хлібобулочних, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів» зі спеціальності 181 «Харчові технології» галузі знань 18 «Виробництво та технології» (для докторів phD), за якими підготовлено навчально-методичний комплекс. Співавтор більш ніж 40 навчально-методичних робіт, зокрема навчального посібника „Технологія кондитерського виробництва. Практикум” з грифом МОН.

Приймає участь у проведенні навчально-практичних семінарів, курсів підвищення кваліфікації на підприємствах галузі (“Чумак”, м. Каховка; КК «Рошен», м. Вінниця, та малої потужності), консультуванні підприємств, щорічних наукових, науково-методичних семінарів, тренінгів «Оцінка і коригування хлібопекарських властивостей зерна та борошна».

Є членом ТК 153 «Хлібобулочні та макаронні вироби», що створений на базі ВАП (Всеукраїнська асоціація пекарів).

Керівник проєктної групи (гарант) освітньої програми «Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів» підготовки фахівців першого (бакалаврського) рівня вищої освіти (спеціальність 181 Харчові технології).

Член проєктної групи освітньої програми «Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів» підготовки фахівців другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології».

Постійно працює над підвищенням рівня своєї кваліфікації – пройшла стажування на підприємстві «Одеський хлібозавод №3» (фірма “Іларт”) в 2008 році, в 2014 та 2018 роках – на ТОВ «Одеська паляниця», у 2023 році на ТОВ «Одеський хлібозавод №4» (тема: «Сучасні тенденції розширення асортименту та удосконалення технологій борошняних виробів»).

Пройшла підвищення кваліфікації у школі викладацької майстерності, пройшла підвищення кваліфікації та отримала сертифікати за результатами участі у “Tech summer bootcamp for teachers”, у ІІ Міжнародній осінній школі-тренінгу Жана Моне «Регулювання використання харчових добавок: імплементація європейських підходів» (у рамках проєкту програми ЄС ЕРАЗМУС+ Жан Моне Модуль), у серії вебінарів НТБ ОНТУ “Хмарні сховища, як обрати? Робота із документами, презентаціями та таблицями в хмарних сервісах”, «Діджиталізація наукової діяльності: основні тенденції та ключові особливості», у Всеукраїнському проєкті з розвитку співпраці бізнесу та освіти “Uni-Biz Bridge” від UGEN і отримали сертифікати: “Адаптивність та гнучкість викладача”, “Коучинг, менторство та наставництво”, “Сучасний викладач”, “Освіта в умовах невизначеності” та ін.

Відповідальна за науково-дослідну роботу науково-педагогічних працівників кафедри, приймає участь у раді університету по науковій роботі студентів, в організації роботи студентських наукових конференцій та наукових гуртків. Результати досліджень висвітлено у більш ніж 30 самостійних наукових публікаціях здобувачів. Приймає участь у формуванні програми для вступу на здобуття СВО магістр, складанні екзаменаційних білетів для вступних іспитів.

Керівник наукового гуртка «Функціональні продукти – запорука здоров’я нації».

Член редакційної колегії наукового видання «Grain Products and Mixed Fodder’s», рецензент науково-виробничих журналів “Харчова наука і технологія”, “Зернові продукти і комбікорми”, наукового журналу «Наукові праці» ОНТУ.

Здійснює наукове керівництво аспірантами. Під її науковим керівництвом захищено 1 та виконується 1 кандидатська дисертація за спеціальністю 181 – Харчові технології (спеціалізація – технологія хлібопекарських продуктів, кондитерських виробів та харчових концентратів). Підготовлено і захищено понад 20 кваліфікаційних робіт магістра, 3 студентські наукові роботи зайняли призові місця у конкурсах – 1, 2 місце у Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт та 2 місце на Міжнародному конкурсі студентських робіт “Black Sea Science 2019”.

Науково-дослідна діяльність спрямована на наукове обґрунтування та удосконалення існуючих технологій борошняних виробів для стабілізації їх якості та підвищення харчової цінності на основі раціонального використання зернових ресурсів.

Приймає активну участь у виконанні держбюджетної науково-дослідної роботи університету, відповідальний виконавець держбюджетних робіт проблемної науково-дослідної лабораторії НДІ (№ 3/15 – П, № держ. реєстрації 0115U000291; № 3/18 – П, № держ. реєстрації 0118U000239), відповідальний виконавець та науковий керівник госпдоговірних науково-дослідних робіт ОНАХТ (№ 4/13, № 13/14, № 13/17, № 16/17, № 2/18, № 7/19), тематика яких пов’язана з визначенням технологічних властивостей різних видів борошна; розвитком науково-технологічних засад розробки та удосконалення технологій хлібних і відмінних за текстурою кондитерських борошняних виробів на основі технологічно сумісних композицій з нетрадиційної й основної сировини для коректування їх фізіологічних і споживчих властивостей.

Результати розробок та запропоновані технології апробовано у промислових умовах, впроваджено на різних за потужністю підприємствах галузі та впроваджено в навчальний процес.

Неодноразово була офіційним опонентом дисертаційних робіт на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук.

Є автором близько 190 наукових праць (h-індекс 10 за Scholar. Google), з яких 9 статей у наукометричних виданнях (6 – Scopus, 3 – Web of Science), 52 патентів на корисну модель та 2 – на винахід, зокрема за останні 5 років: 3 статті у наукових виданнях, включених до переліку наукових фахових видань України; 3 наукові праці у Scopus, понад 20 тез доповіді або матеріалів конференції, 6 патентів на корисну модель. Основні результати роботи апробовані на міжнародних, національних, вузівських наукових, науково-практичних і методичних конференціях в Україні (м. Київ, м. Одеса, м. Харків, м. Полтава, м. Тернопіль та ін.), Литві, Іспанії, Словаччині (м. Бротислава), Болгарії (м. Ямбол, м. Пловдів), Австрії та ін.

Нагороджена грамотами МОН України за підготовку студентів до Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з питань харчової промисловості та переробки сільськогосподарської продукції, Департаменту агропромислового розвитку ОДА, Департаменту освіти і науки Одеської ОДА за перемогу у регіональному конкурсі інноваційних проектів, почесною грамотою Департаменту освіти і науки Одеської ОДА за вагомий внесок у підготовку висококваліфікованих спеціалістів, неодноразово відзначена грамотами декана та проректорів за напрямками діяльності. Кращий винахідник ОНАХТ 2012 р. (2 місце), 2015 р. (1 місце), відзначена дипломом 2 ст. за перемогу у конкурсі «Кращий доцент ОНАХТ» у 2015 р. за напрямом наукова та дослідницька робота.

 

e-mail: olga-odes@ukr.net

ORCID: 0000-0001-5365-871X

ResearcerID: F-5136-2016

ScopusID: 57189376260

Google scholar