8 січня 2025 р. на кафедрі відбувся захист кваліфікаційних робот магістрів спеціальності 181-Харчові технології, освітньої програми Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів з хлібопекарської та макаронної галузі.
Актуальність представлених до захисту кваліфікаційних робіт обумовлена їх спрямованістю на збільшення на ринку частки продукції для здорового харчування та забезпечення споживачів хлібопекарською і макаронною продукцією, збагаченої дефіцитними у харчуванні мікро- і макронутрієнтів, зокрема завдяки використанню вторинних продуктів переробки рослинної сировини, що відповідає зазначеним в Указі президента України Цілям сталого розвитку України до 2030 року.
Гуцало К.А. представила до захисту роботу, присвячену розробці макаронних виробів з підвищеним вмістом харчових волокон завдяки використанню борошна зі шротів, що залишаються після віджиму олії або порошків з вичавок плодової сировини, що залишається після отримання соків. На підставі проведених досліджень з визначення доцільності використання як джерел харових волокон борошна зі шроту насіння маку, гарбуза, плодів шипшини, порошку з яблучних вичавок, в технології макаронних виробів були розроблені нові види виробів з покращеним хімічним складом.
Кваліфікаційна робота Кабузан Т.Г. була спрямована на удосконалення технології хлібобулочних виробів з фізіологічно-функціональними інгредієнтами. Результати досліджень впливу борошна з різних продуктів переробки кукурудзи на перебіг технологічного процесу, властивості тіста, показники якості виробів показали доцільність внесення у суміш борошна з технологічних залишків кукурудзяних паличок при виготовленні хліба з пшеничного і кукурудзяного борошна. Використання при виробництві хлібобулочних виробів борошна з крихти або початкового екструдованого продукту, які утворюються під час запуску екструдера, сприяє не тільки покращенню якості продукції і уповільненню її черствіння, а й збереженню довкілля – зменшенню загальної кількості харчових відходів, та забезпечує підвищення економічної ефективності і більш сталий процес виробництва.
Метою роботи Смоляра А.С. була розробка фортифікованих хлібобулочних напівфабрикатів, споживання яких сприятиме покращенню харчового статусу населення.
Кваліфікаційна робота Тішкевич О.С. присвячена розширенню асортименту європейських видів хліба з пшеничного борошна преміум-сегменту, зокрема і завдяки інтеграції побічних продуктів олійного виробництва у виробничий цикл.
Шинкарук А.І. представила до захисту роботу, спрямовану на удосконалення технології лінійки хлібобулочних виробів для шкільного харчування, при виробництві яких передбачено зменшення рецептурної кількості солі і використання цільнозернових видів борошна.
Членами екзаменаційної комісії було зазначено високий рівень представлених до захисту кваліфікаційних робіт.
Вітаємо здобувачів з успішним захистом!!!