30 травня 2024 року в рамках роботи Інституту культури та мистецтв ОНТУ відбулася онлайн-лекція доцента кафедри Технології зернових продуктів, хліба і кондитерських виробів Макарової О.В. на тему: «Нетрадиційні види макаронних виробів: цікаві факти та особливості виробництва». На лекції було приділено увагу різноманіттю макаронних виробів, особливостям національних вподобань, традицій споживання і виготовлення макаронів/пасти/локшини у різних куточках світу. Слухачі поринули у цікавий світ історії виникнення і становлення виробництва макаронної продукції. Зроблено порівняльний аналіз розвитку виробництва макаронних виробів на Заході та Сході, харчової цінності макаронних виробів, зокрема швидкого приготування. Не останню роль в розвитку макаронного виробництва відіграло і наше місто, адже ще у 1797 р. була зареєстрована перша в нашій країні макаронна фабрика. А італійці, що жили в нашому місті, та й засновник Одеси – Де Рібас, який народився в Неаполі, посприяли популярності макаронних виробів. Лекція була насичена цікавими фактами, зокрема про появу цих виробів, а також розповсюдження по світу, культуру споживання, популярність у сучасному суспільстві, інформацією про традиції, розіграши та гастрономічні розваги, пов’язані з макаронними виробами, асортимент і особливості виготовлення макаронної продукції в країнах Європи та на Сході.