З 25 по 28 жовтня 2023 року для ТОВ «ДЖІ-ЛАБ» (м. Одеса) на базі Консалтингового центру Науково-дослідного інституту ОНТУ проведено науково-практичний семінар за програмою: «Визначення показників якості зерна за різними методами».
Захід проведений сумісно викладачами двох кафедр: кафедри зернових продуктів, хліба і кондитерських виробів (д.т.н., професор, Дмитро ЖИГУНОВ, к.т.н, доцент Ольга ВОЛОШЕНКО) і кафедри технології зерна і комбікормів (к.т.н, доцент, Алла БОРТА).
Були розглянуті та проведено практичне начання з наступних стандартів:
– ГОСТ 30483-97 Зерно. Методи визначення загального і фракційного вмісту смітної і зернової домішок, дрібних зерен і крупності; вмісту зерен пшениці, пошкоджених клопом-черепашкою та вмісту металомагнітних домішок;
– ISO 7970:2011 Визначення домішок в пшениці;
– EN 15587:2008 + A1:2013 (E). Визначення домішок і їх компонентів;
-EN 16378:2013 (E) Визначення домішок і їх компонентів в кукурудзі та сорго;
-ДСТУ ISO 605:2007 Бобові. Визначення домішок, сторонніх запахів, шкідників, розміру, біологічного виду та сортової належності;
– ДСТУ ISO 658:2006 Олійне насіння. Метод визначення вмісту домішок;
– ДСТУ 8837:2019 Насіння олійних культур. Методи визначення смітної та олійної домішок;
– ДСТУ ISO 6639:2007 Зернові і бобові;
– ГОСТ 13586.4-83 Зерно. Методи визначення зараженості і пошкодженності шкідниками;
– ДСТУ 8838:2019 Насіння олійних культур. Методи визначення зараженості шкідниками;
– ГОСТ 10967-90 Зерно. Методи визначення запаху і кольору;
– ДСТУ 8840:2019 Насіння олійних культур. Методи визначення кольору та запаху;
– ДСТУ ГОСТ 10840:2019 Зерно. Метод визначення натури;
– ГОСТ 10987-76 Зерно. Методи визначення склоподібності;
– ДСТУ ISO 21415-1:2009 (GAFTA 25:1) Пшениця і пшеничне борошно. Вміст клейковини. Визначення сирої клейковини ручним способом;
– ДСТУ 4117:2007 Зерно та продукти його переробки. Визначення показників якості методом інфрачервоної спектроскопії.