Вимоги роботодавців освітньо-професійна програма “Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів”

Основні вимоги роботодавців до наших випускників освітньо-професійної програми “Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів”:

 

soft skills

 

 

  • Вміння працювати в команді і самостійно. Відповідальність, уважність, організаційні навички, комунікативні навички, стратегічне, критичне мислення, здатність працювати в умовах форс-мажору

 

Здатність працювати в команді, мотивувати колектив до професійного розвитку та організовувати/ брати активну участь у роботі колективу для досягнення спільної мети. Навички міжособистісної взаємодії.

Знання іноземної (англійської) мови в обсязі, достатньому для читання спеціалізованої літератури

 

hard skills

 

  • Організація та контроль технологічного процесу, виконання стандартів та технічних умов

 

Здатність використовувати чинну законодавчу базу, довідкові матеріали та професійно-профільовані знання для розроблення нормативної документації.

Знання новітніх світових тенденцій у хлібопекарській, кондитерській, макаронній та харчоконцентратній галузях. Обирати та впроваджувати у практичну виробничу діяльність ефективні технології, обладнання, раціональні методи управління виробництвом, забезпечувати організацію та контроль процесів у виробничому цеху, здійснювати контроль виконання санітарно-гігієнічних норм, контроль виконання технологічних процесів та контроль якості продукції згідно державних норм та стандартів

 

  • Контроль прийому, зберігання та підготовки сировини до виробництва, згідно чинного законодавства України

 

Вміння забезпечувати замовлення і розрахунок необхідної кількості сировини для безперервної роботи підприємства. Аналізувати  втрати  та витрати сировини, розробляти заходи для зменшення втрат, підвищення ефективності її використання. Здатність обирати та застосовувати спеціалізоване лабораторне і технологічне обладнання та прилади, науково-обґрунтовані методи та програмне забезпечення для контролю якості вхідної сировини. Знання технологічного процесу, обладнання та нормативної бази для розуміння вимог до якості і властивостей сировини, контролю її якості, умов зберігання та підготовки до виробництва.

 

  • Загальне керівництво технологічним процесом виробництва продукції

 

Знання технології хлібопекарського, кондитерського, макаронного виробництва та харчоконцентратів (продукти довготривалого/короткотривалого зберігання).

Здатність організовувати контроль та управління технологічними процесами переробки продовольчої сировини у харчові продукти, зокрема вміння розраховувати рецептури та розробляти технологічні інструкції, знання специфіки технологій, розробка та впровадження нових видів продукції, організація процесу виробництва і контроль дотримання технологій приготування виробів, розробка технологічних інструкцій і рецептур для нового продукту. Здатність обирати та експлуатувати технологічне обладнання, складати апаратурно-технологічні схеми виробництва хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів.

 

  • Забезпечення високої якості продукції, що виробляється

 

Здатність організовувати та проводити контроль якості та безпечності сировини, напівфабрикатів та харчових продуктів, із застосуванням сучасних методів лабораторних аналізів згідно державних норм та стандартів. Використовування професійно-профільованих знань в галузі управління якістю та безпечністю харчових продуктів для розробки та впровадження систем менеджменту якості та безпечності продукції.

Здатність самостійно ухвалювати професійні рішення і розв’язувати практичні завдання на виробництві

 

  • Брати участь у розробці і впровадженні нових видів продукції

 

Вміння формувати асортимент виробництва, розширювати сировинну базу інгредієнтів, розробляти або удосконалювати технології харчових продуктів, розраховувати нормативні витрати сировини та матеріалів, норм часу. Здатність проводити дослідження в умовах спеціалізованих лабораторій для вирішення проблем, прикладних завдань сьогодення. 

Знання технологічних процесів виробництва кондитерських, борошняних виробів і харчоконцентратів дієтичного, спеціального призначень з врахуванням світових тенденцій розвитку харчових галузей. 

Обирати сучасне обладнання для технічного оснащення нових або реконструйованих підприємств (цехів), знати принципи його роботи та правила експлуатації, складати апаратурно-технологічні схеми виробництва харчових продуктів запроєктованого асортименту.

Вміння модернізувати, розробляти рецептури та технологічні процеси виробництва. Проводити технологічні відпрацювання нової продукції на виробничих лініях, впроваджувати у виробництво удосконалені та нові технології харчових продуктів.

Брати участь у розробці технологічної документації. Вміти розробляти проєкти технічних умов і технологічних інструкцій на харчові продукти, зокрема борошняні та кондитерські вироби, харчові концентрати.

 

  • Дотримання норм і правил безпеки на робочому місці та забезпечення їх виконання підлеглими співробітникам

 

Дотримуватися правил техніки безпеки та проводити технічні й організаційні заходи щодо організації безпечних умов праці під час виробничої діяльності. Контролювати дотримання працівниками санітарних норм і правил.

 

  • Супроводження систем менеджменту якості та безпечності харчових продуктів і інтеграція цих систем на принципах НАССР

 

Впроваджувати системи управління якістю та безпечністю харчових продуктів, зокрема при виробництві хлібобулочних, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів згідно принципів НАССР. Розробляти план НАССР на підприємстві.

  • Оптимізація процесів виробництва для забезпечення максимальної продуктивності та ефективності роботи підприємств

3датність застосовувати базові знання фундаментальних наук для розуміння суті технологічних процесів, що відбуваються під час виробництва харчових продуктів, зокрема при виробництві хлібобулочних, кондитерських макаронних виробів та харчоконцентратів.

Вміти визначати показники ефективності виробництва та реалізовувати заходи для її підвищення шляхом раціонального використання і скорочення витрат людської праці, енергетичних та сировинних ресурсів для забезпечення конкурентоспроможності виготовленої продукції.

3датність до організації роботи колективу розробників і технологів, підготовка і контроль за виконанням технологічних процесів.

Вміти аналізувати сучасні тенденції розвитку харчових технологій, виробництва хлібобулочних, кондитерських макаронних виробів та харчоконцентратів.

Знаходити рішення щодо формування нових конкурентних переваг хлібопекарських, кондитерських та харчоконцентратних підприємств, зокрема на основі знань нормативно-правових актів, що регулюють діяльність підприємств харчової промисловості; передбачати можливі ризики, оцінювати їхній рівень під час діяльності підприємств різних галузей харчової промисловості 

 

  • Аналіз даних виробництва та складання звітів про виробничу діяльність та ефективність процесів

 

Здійснювати технологічні, технічні, економічні розрахунки в рамках розроблення та виведення на споживчий ринок хлібобулочних, кондитерських макаронних виробів та харчоконцентратів, вести облік витрат матеріальних ресурсів.

Здатність застосовувати інформаційно-комунікаційні технології, професійні та базові знання в галузі економіки для розв’язання прикладних задач.

Забезпечувати організацію та планування роботи співробітників та їх навчання. Розробляти заходи щодо зниження собівартості продукції.