Напрямками наукової роботи здобувачів кафедри є:
– розвиток наукових основ структуроутворення цукристих і тістових мас в ході технологічного процесу виробництва кондитерських та хлібобулочних виробів;
– оптимізація механізмів біотехнологічного регулювання функціонально-технологічних властивостей сировини та багатокомпонентних харчових дисперсних систем;
– створення концепції комплексного формування технологічно сумісних композицій з нетрадиційної й основної сировини в технології виробництва хлібопродуктів та кондитерських виробів з різними структурно-реологічними характеристиками для коректування їх функціональних та споживчих властивостей;
– створення інноваційних технологій виробництва якісно нових видів борошняної та кондитерської продукції з направленою зміною хімічного складу відповідно до фізіологічних норм харчування для окремих груп населення.
Результати наукових робіт магістрів та студентів представлені на численних науковопрактичних конференціях різного рівня, а також на національних та міжнародних конференціях, по праву займають призові місця, здобувають дипломи, грамоти та інші нагороди.
Магістри та студенти спеціальності «Харчові технології» приймають активну участь в розробці держбюджетних тем, які виконуються на кафедрі, патентній діяльності, у роботі наукових гуртків тощо.
УЧАСТЬ У КОНКУРСАХ СТУДЕНТСЬКИХ НАУКОВИХ РОБІТ:
Всеукраїнських конкурс студентських наукових робіт
2013 р. Мирчевська К.Г., Ільющенко М.М. «Удосконалення технології сирцевих пряникiв з використанням нового виду борошна» (кер. д.т.н., проф. Іоргачова К.Г.) – Диплом за 1 місце
2013 р. Кіртока І., Пальчук С.О. «Удосконалення технології помадних цукерок з використанням синбіотичної добавки» (кер. к.т.н., доц. Коркач Г.В.) – Диплом за 2 місце
2014 р. Cолоденко Г. С. «Удосконалення технології борошняних кондитерських виробів на основі борошна з нових видів пшениці» (кер. д.т.н., проф. Іоргачова К.Г.) – Диплом за 1 місце
2014 р. Боровик І.А. «Разработка технологии зефира с синбиотическим комплексом» (кер. к.т.н., доц. Коркач Г.В.) – Диплом за 2 місце
2015 р. Гулько Г.В. «Розробка технології пшеничного хліба із застосуванням пектинвмісної дикорослої сировини» (кер. к.т.н. Лебеденко Т.Є.) – Диплом за 2 місце
2016 р. Ткаченко Н.С. «Розробка технології виробництва хлібобулочних виробів тривалого терміну реалізації » (кер. к.т.н., доц. Солоницька І.В.) – Диплом 2 ступеню
2017 р. Кушнір Ю. Р. і Паламарчук Б. В. «Удосконалення технології вафельних виробів з використанням пребіотиків» (кер. к.т.н., доц. Коркач Г.В. – Диплом 3 ступеню
2018 р. Паламарчук Б. В., Шевцова Д.С. маг., ТЗ і ЗБ «Удосконалення технології жирової начинки для вафель з використанням синбіотиків» (кер. к.т.н. , доц. Коркач Г.В. – Диплом 2 ступеню
2018 р. Фатєєва А.С., Мишачова Г., Моргунова Ю. «Use of natural potential of non-typical species of wheat to extend the freshness of pastry» (кер. к.т.н., доц. Хвостенко К.В.) – 1 місце у номінації ISEKI Food-Association Award
2019 р. Губніцька І.С. маг., ТЗ і ЗБ “Обґрунтування технології переробки сучасних та плівчастих сортів пшениці у цільнозернове борошно” (кер. к.т.н., доц. Волошенко О.С.) – Диплом 3 ступеню
2019 р. Амбросова Д., Нєнова Г.С., Іванченко Н. «Pastry based on flour with specific characteristics» (кер. к.т.н., доц. Макарова О.В.) – ІІ місце
2019 р. Пеленкова В., Половенко Я., Савченко В. «Spelt wheat – perspective ingredient in cracker’s technology» (кер. к.т.н., доц. Хвостенко К.В.) – сертифікат учасника
2020 р. Батащук А., Покарініна В. “Substantiation of whole-grane flour production technology” (кер. к.т.н., доц. Волошенко О.С.) – ІІІ місце
2021 р. Гріщенко А.В., Божко М.М. ТЗ і ЗБ, маг. ІІ, І курс «Удосконалення технології кексів на дріжджах на основі використання вторинних продуктів переробки рослинної сировини» (кер. к.т.н., доц. Макарова О.В.) – Диплом за 2 місце
2021 р. Томашпольська Е.В., Шиманська А. «New opportunities for the use of hemp products in breadmaking» (кер. к.т.н., доц. Соколова Н.Ю.) – ІІ місце
2022 р. Люклянчук К. М. маг., ТЗ і ЗБ «Українька пшениця. Якість та перспективи цільового використання» (кер. к.т.н., доц. Волошенко О.С.) – 1 місце (1 тур)
2023 р. Делі-Стоянова С.Г. маг. «Впровадження технології хлібобулочних виробів з використанням борошна з цільнозмеленої пшениці на ТОВ «Одеський хлібозавод №4» (науковий керівник – к.т.н., доц кафедри ТЗПХ і КВ Солоницька І.В.) – диплом ІІІ ступеня
Міжнародний конкурс студентських робіт “Black Sea Science”
2019 р. Амбросова Д., Нєнова Г.С., Іванченко Н. Тема роботи: «Pastry based on flour with specific characteristics», науковий керівник к.т.н., доц. Макарова О.В. – ІІ місце
- Томашпольська Е.В., Шиманська А.Тема роботи «New opportunities for the use of hemp products in breadmaking», науковий керівник к.т.н., доц. Соколова Н.Ю. – ІІ місце
2022 р. Божко М.М. 2 курс маг ф-т ТЗ і ЗБ «Psyllium gel as a substitute for fat in the cookies technology» (кер. к.т.н., доц. Хвостенко К.В.) – ІІІ місце
В рамках програми Mitacs Globalink Research Internship (GRI) здобувач СВО «Бакалавр» Богачик Анна отримала грант для проходження стажування в університеті Lakehead University – Orillia (Канада) 2022 р.
Результати наукової роботи здобувачів за 2022-2023 навч.рік
Упродовж 2023/24 н.р. в змішаному форматі- на кафедрі і за допомогою платформи Zoom, регулярно проводилась наукова робота здобувачів за відповідними тематиками.
Здобувачі систематично приймали участь у розробці держбюджетних тем, які виконуються на кафедрі, у написанні тез доповідей, виступали на засіданнях гуртків, конференціях. Результати наукової роботи за звітній період представлені як у співавторстві з викладачами кафедри, так і самостійно та апробовані на конференціях різного рівня.
Публікації студентських робіт (самостійно):
ХХ Всеукраїнська наукова конференція здобувачів вищої освіти з розділу «Харчові технології», м. Одеса, 14-15 травня, 2024 рік / здобувачі СВО «Магістр»:
1 Головач Ю.П., Вісторобський В.В. Якість зерна української пшениці врожаю 2023 р. // матер. ХХ Всеукр. наук. конф. здобувачів вищої освіти з розділу «Харчові технології», Одеса, 14-15 травня 2024 р. – Одеса, 2024. С. 6-8. (наук. керівн. – Жигунов Д.О.);
2. Оніщенко О.В., Безлепкін Є.А., Рудий В. Характеристика експортних партій борошна та висівок. // матер. ХХ Всеукр. наук. конф. здобувачів вищої освіти з розділу «Харчові технології», Одеса, 14-15 травня 2024 р. – Одеса, 2024. С. 21-23. (наук. керівн. – Жигунов Д.О.);
3. Савенко А.С., Сторожук Д.В. Технологічні показники потоків борошна млинзаводу «Бюлер» // матер. ХХ Всеукр. наук. конф. здобувачів вищої освіти з розділу «Харчові технології», Одеса, 14-15 травня 2024 р. – Одеса, 2024. С. 26-28. (наук. керівн. – Жигунов Д.О.);
4. Оніщенко О.В., Дятленко І.А. Технологічні властивості сучасних сортів пшениці СТОВ «Перемога» // матер. ХХ Всеукр. наук. конф. здобувачів вищої освіти з розділу «Харчові технології», Одеса, 14-15 травня 2024 р. – Одеса, 2024. С. 29-31. (наук. керівн. – Жигунов Д.О.);
5. Дідікова А.С. (здобувач СВО «Бакалавр») Аналіз якості зерна пшениці півдня України // матер. ХХ Всеукр. наук. конф. здобувачів вищої освіти з розділу «Харчові технології», Одеса, 14-15 травня 2024 р. – Одеса, 2024. С. 11-13. (наук. керівн. – Хоренжий Н.В.);
6. Шпаковська С.О., Дятленко І., Горбатський І. Борошномельні властивості зерна тритикале матер. ХХ Всеукр. наук. конф. здобувачів вищої освіти з розділу «Харчові технології», Одеса, 14-15 травня 2024 р. – Одеса, 2024. С. 35-37. (наук. керівн. -Чумаченко Ю.Д.);
7. Чорний Р. Перспективи використання тритикалевого борошна в технології печива // матер. ХХ Всеукр. наук. конф. здобувачів вищої освіти з розділу «Харчові технології», Одеса, 14-15 травня 2024 р. – Одеса, 2024. С. 34-35. (наук. керівн. – Коркач Г.В.);
8. Коркач О.І. Оцінка натуральності жирової начинки для вафель // матер. ХХ Всеукр. наук. конф. здобувачів вищої освіти з розділу «Харчові технології», Одеса, 14-15 травня 2024 р. – Одеса, 2024. С. 23-24. (наук. керівн. – Крусір Г.В.);
9. Тимовська М. Громаковський Р. Перспективи використання фундучного борошна у виробництві печива // матер. ХХ Всеукр. наук. конф. здобувачів вищої освіти з розділу «Харчові технології», Одеса, 14-15 травня 2024 р. – Одеса, 2024. С. 31-32. (наук. керівн. – Коркач Г.В.);
10. Гуцало К. Макаронні вироби з підвищеним вмістом харчових волокон // матер. ХХ Всеукр. наук. конф. здобувачів вищої освіти з розділу «Харчові технології», Одеса, 14-15 травня 2024 р. – Одеса, 2024. С. 4-6. (наук. керівн. – Макарова О.В.);
11. Карабуза Є. Основні тенденції розширення асортименту макаронних виробів // матер. ХХ Всеукр. наук. конф. здобувачів вищої освіти з розділу «Харчові технології», Одеса, 14-15 травня 2024 р. – Одеса, 2024. С. 29-31. (наук. керівн. – Макарова О.В.);
12. Гриб І. Покращення складу харчоконцентратів солодких страв та надання їм профілактичних властивостей» // матер. ХХ Всеукр. наук. конф. здобувачів вищої освіти з розділу «Харчові технології», Одеса, 14-15 травня 2024 р. – Одеса, 2024. С. 8-11. (наук. керівн. – Толстих В.Ю.)
Міжнародна науково-практична конференція здобувачів вищої освіти і молодих вчених “Інноваційні технології розвитку харчових виробництв та ресторанної індустрії: наукові пошуки молоді”, м. Харків (26 жовтня 2023 р.):
Чорний Р. Тритикалеве борошно – перспективна сировина для виробництва борошняних кондитерських виробів. Інноваційні технології розвитку харчових виробництв та ресторанної індустрії: наукові пошуки молоді: тези доповідей Міжнародної науково-практичної конференції здобувачів вищої освіти і молодих вчених, 26 жовтня 2023 р.; наук. кер. Г. В Коркач. Харків: ДБТУ, 2023. С. 108;
Місюра М. С. Макаронні вироби підвищеної харчової цінності. Інноваційні технології розвитку харчових виробництв та ресторанної індустрії: наукові пошуки молоді: тези доповідей Міжнародної науково-практичної конференції здобувачів вищої освіти і молодих вчених, 26 жовтня 2023 р.; наук. кер. О. В. Макарова. Харків: ДБТУ, 2023. С. 37.;
Лохманчук Ю. С. Використання бобових екстрактів у технології борошняних виробів піноподібної структури. Інноваційні технології розвитку харчових виробництв та ресторанної індустрії: наукові пошуки молоді: тези доповідей Міжнародної науково-практичної конференції здобувачів вищої освіти і молодих вчених, 26 жовтня 2023 р.; наук. кер. О. М. Котузаки. Харків: ДБТУ, 2023. С. 89.;
Кононенко І. В. Використання нетрадиційних сировинних ресурсів у технології борошняних виробів. Інноваційні технології розвитку харчових виробництв та ресторанної індустрії: наукові пошуки молоді: тези доповідей Міжнародної науково-практичної конференції здобувачів вищої освіти і молодих вчених, 26 жовтня 2023 р.; наук. кер. О. М. Котузаки. Харків: ДБТУ, 2023. С. 83.;
Дятленко І. А. Обґрунтування технології виробництва сухих сніданків та граноли. Інноваційні технології розвитку харчових виробництв та ресторанної індустрії: наукові пошуки молоді: тези доповідей Міжнародної науково-практичної конференції здобувачів вищої освіти і молодих вчених, 26 жовтня 2023 р.; наук. кер. В. П. Ковальова, М. О. Ковальов. Харків: ДБТУ, 2023. С. 80.;
Делі-Стоянова С. Г. Розробка технології виробництва булочок для бургерів з високим вмістом білку за технологіями «відкладеного випікання». Інноваційні технології розвитку харчових виробництв та ресторанної індустрії: наукові пошуки молоді: тези доповідей Міжнародної науково-практичної конференції здобувачів вищої освіти і молодих вчених, 26 жовтня 2023 р.; наук. кер. І. В. Солоницька. Харків: ДБТУ, 2023. С. 16.
Публікації студентських робіт у співавторстві з викладачами:
- Жигунов Д.О., Волошенко О.С., Ковтун А.В., Савенко А.С. (здобувач СВО «Магістр») Показники якості індивідуальних потоків борошна на млину ТОВ «БАЗА МТЗ» // матер. 84 наук. конф. викладачів універс., Одеса, 23-26 квітня 2024 р. – Одеса, 2024. – С. 25-27.
- Жигунов Д.О., Кустов І.О., Безлепкін Є.А., Кара Г.І. (здобувачі СВО Магістр» Характеристика реєстру сортів твердої пшениці станом на 2024 рік // матер. 84 наук. конф. викладачів універс., Одеса, 23-26 квітня 2024 р. – Одеса, 2024. – С. 32-33.
- Жигунов Д.О., Кустов І.О. Вознюк О.Л, Кара Г.І., (здобувачі СВО «Магістр») Характеристика показників якості плів-частого та голозерного ячменю // матер. 84 наук. конф. викладачів універс., Одеса, 23-26 квітня 2024 р. – Одеса, 2024. – С. 43-45.
- Коркач Г.В., Карацуба Н.Л., Тимовська М.Р. (здобувач СВО «Магістр») борошно з фундука в технології печива // матер. 84 наук. конф. викладачів універс., Одеса, 23-26 квітня 2024 р. – Одеса, 2024. – С. 45-47.
- Толстих В.Ю., Гордієнко Л.В., Гриб І.О. (здобувач СВО «Магістр») Використання добавок рослинного походження при виробництві формованих картопляних чіпсів // матер. 84 наук. конф. викладачів універс., Одеса, 23-26 квітня 2024 р. – Одеса, 2024. – С. 47-49.
- Котузаки О.М. Макарова О.В., Кононенко І.В., ((здобувач СВО «Магістр») Вплив борошна з насіння чіа на показники якості бісквітних напівфабрикатів // «Технології харчових продуктів і комбікормів»: тез. доп. між-нар.наук.-практ. конф., Одеса, 26-28 вер. 2023 р. / Одес. нац. акад. харч. технологій. Одеса, 2023.
За результатами студентської наукової роботи в рамках XVІ Всеукраїнської науково-практичної конференції молодих учених і студентів з міжнародною участю «Проблеми формування здорового способу життя у молоді» 5 жовтня відбулось секційне засідання, де взяли участь магістри І и ІІ курсу, студенти другого, третього, четвертого курсів, тобто всі члени гуртків, викладачі кафедри, а також студенти і викладачі ВСП «Одеського технічного фахового коледжу ОНТУ». Було заслухано 4 усних доповіді здобувачів, що супроводжувалися мультимедійними презентаціями та підготовлено тези доповідей.
В рамках Наукової конференції здобувачів вищої освіти університету 28 березня 2024 р. відбулося засідання секції “Технології зернових продуктів, хліба і кондитерських виробів”, в роботі якої взяли участь всі члени гуртків, викладачі кафедри та ВСП «Одеського технічного фахового коледжу ОНТУ» та було заслухано 8 доповідей, які супроводжувалися науковими, інформаційними презентаціями, після кожної з яких тривала жвава дискусія.
Під час XX Всеукраїнської наукової конференції здобувачів вищої освіти з розділу «Харчові технології» в рамках проведення «ТИЖНЯ СТУДЕНТСЬКОЇ НАУКИ» у Навчально-науковому технологічному інституті харчової промисловості ім. К.А. Богомаза (14-15 травня 2024 року) здобувачі та викладачі кафедри ТЗПХ і КВ прийняли участь у роботі пленарного засідання даного заходу, на якому з доповіддю «Технологічні показники потоків борошна млинзаводу «Бюлер» виступила магістр нашої кафедри Савенко А.С. (науковий керівник – проф. Жигунов Д.О.). Також була представлена доповідь здобувача освіти ОПС «Фаховий молодший бакалавр» ВСП «Одеський технічний фаховий коледж ОНТУ» Габінської Марії «Продукти для дитячого харчування: основні проблеми та шляхи їх вирішення». Від кафедри на дану конференцію підготовлено 14 стендових доповідей та тези доповіді, які увійшли до електронної версії збірника «Наукові праці молодих учених, аспірантів та студентів ОНТУ», який розміщено на сайті ОНТУ. В рамках даного тижня науки і проєкту «Craft taste lab” 14.05.2024 р. для здобувачів кафедри і ВСП «Одеського технічного фахового коледжу ОНТУ» відбувся майстер-клас по виробництву шоколаду, який провів шоколатьє Руслан Громаковський.
Учасники гуртка «Управління якістю зерна та борошна» приймали участь у щорічному Міжнародному конкурсі студентських наукових робіт (International Competition of Student Scientific Works) “Black Sea Science 2024” – Work Title: Flour compositions with increased nutritional value Author: Ivan Diatlenko, Anastasia Brotska Supervisors: Olha Voloshenko, Olena Marenchenko Score:87.
За результатами наукової здобувачі досягають певних відзнак:
– відповідно до рішення конкурсної комісії щодо підсумків проведення І туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей у 2023р. здобувачі Буценко І.І. (магістр), Дятленко І.А. (бакалавр) за наукова роботу «Борошняні композиції з нутом» отримали ІІ місце (наук. керівник- доц. Волошенко О.С. наказ ОНТУ № 384-01 від 24.10.2023р.; маг. Кононенко І.В. нагороджений Заохочувальним дипломом за роботу «Використання нетипових видів борошна в технології піноподібних борошняних кондитерських виробів» наказ ОНТУ № 384-01 від 24.10.2023р.;
– Результати наукових робіт здобувачів освіти Буценко І., Дятленко І. та Кононенко І., що виконувалися протягом навчального року у лабораторіях кафедри «Технології зернових продуктів, хліба і кондитерських виробів» під керівництвом доцентів, к.т.н. Волошенко О.С. та Котузаки О.М. впроваджено у навчальний процес вивчення дисциплін «Управління якістю продукції при зберіганні і переробці зерна» та «Методологія та організація наукових досліджень» для викладання здобувачам вищої освіти освітній ступінь «Магістр»;
– 26 березня – 3 квітня 2024 здобувачі прийняли участь у освітньо-кар’єрному заході-змаганнях «Ігри Заводів 7.0» від UGEN! Після серії вебінарів від провідних експертів з різних галузей виробництва про внутрішні процеси у сфері FMCG та харчової промисловості (ВАТ Україна, МХП, Хлібпром, Kernel та Metinvest), здобувачі вирішували запропоновані організаторами завдання (команда “Дипломатичні магістри” (здобувачі Гриб І., Гуцало К., Шинкарук А., Тішкевич О., Тимовська М., команда “BreadL” (здобувачі Дятленко І., Карабуза Є., Кравчук Д., Савенко А.);
– 25 квітня та 9 травня 2024 р. для магістрів 1 курсу проведені виїзні лабораторні роботи з ОК «Теоретичні і практичні проблеми в технологіях ХКМіХ галузей» у шоколадному цеху «HEALTHY CHOICE» (роботу провів відомий шоколатьє Руслан Громаковський) та з ОК «Інноваційні технології хліба, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів з КП» на Одеському хлібозаводі №4.
– Заплітна Аліна, здобувач 1 курсу, яка навчається за ОП “Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів” перемогла у фотоконкурсі-виставці авторських робіт 2024. Робота Аліни пройшла у ІІ Всеукраїнський тур у Науково-методичному центрі ВФПО;
– 26 березня здобувачі нашої кафедри відвідали online-тренінг від Одеської філії Одеського обласного центру зайнятості «Мої таланти – в мою професію», на якому отримали цінні поради щодо вміння себе презентувати для майбутнього працевлаштування і успішного професійного зростання та самореалізації. На зустрічі також було зазначено про важливість розвитку, поряд з фаховими компетентностями, soft skills.
Слід зазначити, що до наукової роботи кафедри завжди залучаються студенти ВСП «Одеського технічного фахового коледжу ОНТУ» та Механіко-технологічного фахового коледжу ОНТУ, які приймають активну участь у роботах студентських конференцій, як під час дискусій, так і з усними доповідями. Для підвищення зацікавленості та залучення студентів коледжу у роботу гуртків, викладачі кафедри разом з учасниками гуртків організовують лекції у даному навчальному закладі. Так, для студентів 3, 4 курсів, спец. 181 «Харчові технології» освітньої програми: «Виробництво хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчових концентратів» ВСП «Одеського технічного фахового коледжу ОНТУ» були прочитані лекції: доц. Толстих В.Ю., здобув. Раснюк В. «Магістр» – «Кава та кавові напої: виробництво та рекомендації до вживання» (10.10.2023 р.); доц. Котузаки О.М. здобув. СВО «Магістр» Кононенко І. – «Шоколад: асортимент та споживчі властивості» (28.03.2024 р.).
Також в рамках профорієнтаційної роботи 9 квітня 2024р. доц. кафедри Котузаки О.М. разом з магістром Кононенко І. прочитала онлайн-лекцію для школярів Ширяєвського ліцею на тему: «Шоколад – користь чи шкода». 26.03.2024 р на кафедрі була проведена лекція для здобувачів фахової передвищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» освітньо-професійної програми «Зберігання і переробка зерна» Механіко-технологічного фахового коледжу ОНТУ. Лекцію проводив інженер-технолог ТОВ “ОЛИС” Музика М. С.
13 жовтня 2024р. на кафедрі ТЗПХ і КВ відбулася зустріч зі студентами 2-го курсу ОТФК ОНТУ. Студенти ознайомилися з аудиторіями та роботою сучасного обладнання для хлібопекарського, макаронного, кондитерського виробництв, яке знаходиться на кафедрі. Також запрошені гості приймали участь майстер-класі, на якому виготовляли пісочне печиво на різних видах борошна (пшеничне, гречане з зеленої гречки та термічно обробленої). В кінці зустрічі студенти визначили органолептичні показники виготовлених виробів та провели порівняльну характеристику між ними.
В рамках роботи гуртка технолога-початківця «Лабораторія смаку» викладачами кафедри та здобувачами систематично проводяться майстер класи, які поєднуються з профорієнтаційною роботою, для учнів коледжів, шкіл, ліцеїв міста з виготовлення різних видів хлібобулочних, кондитерських виробів:
– 17 листопада 2023 р. для учнів 9 класу Одеського ліцею “Приморський” проведено майстер-клас з виготовлення сирцевих пряників з частковою заміною пшеничного борошна на борошно зі спельти з різним видом оздоблення;
– 4 грудня 2023 р. відбувся майстер-клас “Солодкі візерунки” по виготовленню здобного печива та його оздоблення для старшокурсників Парламенту Одеської міської ради. На початку зустрічі гості були ознайомлені з теоретичними основами виготовлення випечених та оздоблювальних напівфабрикатів. Потім школярі самостійно виготовляли печиво та декорували його цукровою глазур’ю, а корзинки оздоблювали білковим кремом.
– 6 лютого 2024 р. викладачі та здобувачі 4го курсу СВО бакалавр освітньої програми “Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів” провели для школярів майстер клас по виготовленню ласощів;
– 16 лютого 2024 року проведено майстер-клас для школярів Приморського ліцею, на якому наші гості виготовляли кошики оздоблені білковим кремом, а також прикрашали пряники айсингом;
– 7 та 8 березня проведено майстер-класи для школярів ліцею 117, м. Одеса по виготовленню кейк-попсів, трендового десерту у молоді. Під час проведення майстер-класів у школярів була можливість поспілкуватися зі студентами різних курсів ОП «Технології хліба, кондитерських , макаронних виробів та харчоконцентратів» та поставити питання щодо майбутнього навчання. При спілкуванні наші студенти поділилися досвідом навчання та розповіли про дисципліни, які вивчають.
– 14 березня 2024 р. проведено майстер-клас для учнів 10-11 класів ліцеїв №15 та № 5 м. Одеси на тему: «Обирай зернові батончики правильно». Учні прийняли участь в аналізі виробництва зернових батончиків та в дегустації зразків для формування споживчого світогляду, визначили якісні та корисні властивості зернових батончиків. Спонсором майстер-класу стала компанія FLАRINO;
– 19 березня здобувачі і викладачі кафедри завітали до Одеського ліцею №7. Під час зустрічі був підписаний договір про співпрацю навчальних закладів та проведено майстер-клас для учнів 10-11 класів даного ліцею «Зернові культури України»;
– 01 травня 2024 р. напередодні Великодніх свят викладачі кафедри та студенти освітньої програми “Технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів” Аліна Заплітна, Аміна Абдуллоєва, Тішкевич Олена, Анастасія Шинкарук, Максим Ющин, Світлана Вербицька та Марія Калугіна у рамках наукового гуртка, проєкту Craft Taste Lab провели майстер- клас для учнів ліцею «Надія», на якому виготовляли декор для пасочок – шоколадні гнізда з глазурованими різнокольровою шоколадною глазуррю яйцями, гілочки верби, квіточки та пасхальні кролики з маршмелоу;
– 03 червня 2024 р. проведено майстер-клас «Солодкі хмаринки» для учнів Приморського ліцею. Школярі прийняли участь у приготуванні та дегустації власноруч виготовлених виробів з піноподібної маси типу маршмеллоу.
Зважаючи на складну політичну ситуацію, керівництво науково-дослідною роботою студентів 4-го курсу та магістрами за тематиками кваліфікаційних робіт здійснюється у змішаному форматі − кураторами цього напряму є всі викладачі кафедри.